Terug naar het overzicht

Hoe smart buildings Covid-19 kunnen bestrijden

De aankondiging van Apple en Google om samen technologie te ontwikkelen die via smartphones de verspreiding van het Covid-19 virus opspoort, zette het Udini R&D-team aan het denken hoe ook slimme gebouwen deze ‘contact-tracering’ kunnen ondersteunen.

Peter Defreyne

17 April 2020

De aankondiging van Apple en Google om samen technologie te ontwikkelen die via smartphones de verspreiding van het Covid-19 virus opspoort, zette het Udini R&D-team aan het denken hoe ook slimme gebouwen deze ‘contact-tracering’ kunnen ondersteunen.

Wat Apple en Google voorstellen

De voorgestelde oplossing werkt op basis van Bluetooth Low Energy (BLE), waarbij smartphones in de achtergrond berichten uitsturen. Deze regelmatig veranderende berichten laten toe om te detecteren welke toestellen in elkaars buurt zijn geweest voor een bepaalde tijd. De berichten worden doorgestuurd naar de cloud, maar bevatten verder geen informatie over de betrokken personen of de locatie. Wanneer een gebruiker later aangeeft besmet te zijn met het virus, worden deze berichten tijdelijk gemarkeerd als ‘besmet’. Toestellen die deze berichten zelf hebben gedetecteerd, tonen een waarschuwing aan de gebruiker. Noch de gebruikers, Apple of Google wisselen hierbij persoonlijke informatie uit.

Hoe slimme gebouwen hierop kunnen inspelen

De oplossing van Apple en Google legt verbanden tussen gebruikers die in elkaars buurt zijn geweest. Dit werkt enkel als die personen voldoende tijd in elkaars nabijheid zijn geweest. Het werkt dus niet voor andere gevarenzones zoals deurklinken of liftknoppen waar zonder directe nabijheid ook een risico bestaat. Ons R&D-team zag de mogelijkheid om het slimme gebouw deel te laten uitmaken van dit Corona-tracerende netwerk. Zo kunnen gebruikers die op dezelfde locatie zijn geweest als een persoon die achteraf besmet bleek te zijn ook een bericht sturen met een waarschuwing.

Udini als enabler voor Covid-19 tracering in slimme gebouwen

Udini biedt een contactloze oplossing voor toegangscontrole, waarbij sleutels en badges vervangen worden door een digitale badge op smartphone. Net zoals bij contactloos betalen, kunnen gebruikers toegang krijgen tot gebouwen zonder fysieke aanraking, vooral als er geautomatiseerde deuren beschikbaar zijn zoals bijvoorbeeld schuifdeuren.

Udini maakt hiervoor gebruikt van een hardware-component, de Udini Sensor. Deze Sensor willen we nu ook onderdeel maken van het Covid-19 contact-tracering netwerk. Op die manier kunnen we bezoekers van dezelfde gebouwen binnen een beperkt tijdsbestek verwittigen van mogelijk risico's op besmetting!

Feedback of zelfs zin om hieraan mee te werken? Neem contact op met ons via info@udini.eu of stuur me een berichtje via LinkedIn!


Recente artikels

Yesplan, dé beheerstool voor de cultuursector, koppelt Udini voor toegangscontrole

Yesplan biedt toegangscontrole in de culturele sector met Udini

Peter Defreyne

14 april 2022

Smart EV charging with Phoenix Contact and Udini access control

Phoenix Contact Belgium is trialing Udini to enable access control to EV charge points. EV owners provide their desired range and departure time so Phoenix Contact can define the optimal charge strategy.

30 maart 2022

Campus Evolis voorziet huurders en leveranciers toegang met Udini

In Campus Evolis te Kortrijk wordt Udini ingezet als mobile-first toegangscontrole voor huurders, medewerkers en logistieke partners.

Peter Defreyne

7 februari 2022